Direktlänk till inlägg 14 november 2008

Tortyrens återkomst

Av Ingela Brusberg - 14 november 2008 13:25

Mattias Gardell, Professor i religionshistoria, en flitig författare och debattör i samhällsfrågor som har med religion att göra, har skrivit en ny bok ” Tortyrens återkomst”

Tortyr har blivit vardag i Förenta staternas krig mot terrorismen. Tortyrens återkomst blottlägger den ideologi som anser att tortyr är legitimt och ställer frågor om makt, motstånd och global ordning. Den granskar argumenten för den tidigare hemligstämplade tortyr som på Guantánamo och andra platser nu genomförs inför ögonen på hela världsopinionen. Och var tog motståndet mot tortyren vägen? Mattias Gardell har läst hittills okända dokument i amerikanska arkiv och kartlagt hur tortyren steg för steg blivit accepterad av 2000-talets politiska makthavare. 

Jag lyssnade på hans föreläsning om boken går på Chalmers högskola i Göteborg 081113

Han inledde med hur självmordsbombare (precis som fundamentalister) har blivit en orientalistisk företeelse och något nytt på arenan som den kloka upplysta världen har som uppgift att krossa. Medlen för att göra det innehåller en lång rad av ickedemokratiska förändringar i framför allt den amerikanska lagstiftningen. Man har lyckats med konststycket att försvara demokratin genom att inskränka den genom terrorlagstiftningar.

Ett exempel är att förbjuda glorifiering av terrorism (Vilket inte alls berör USA.s terror som är en helt annan kategori, tex dom amerikanska självmordsbombarna från 2.a världskriget och Vietnamkriget som förhärligats och hjältedyrkas på alla tänkbara sätt)

Tortyr

Det var en skrämmande presentation om tortyrens nutidshistoria som Gardell redovisade. Hur USA.s regering

1. Auktoriserat ”förhörsmetoden”

2. Reglerat den i alla olika myndigheter och forskningsområden

3. Verkställt den i sin fängelsearkipelag.

Att Obama lovat att lägga ner Guantanamo har endast en marginell effekt eftersom det kryllar av liknande institutioner i och utanför USA (under och över dom fysiska gränserna)

Ett nationellt tortyrseminarium Bestående av forskare inom : medicin, psykologi, antropologin, pharmaceutin statsvetare och många fler discipliner, har gemensamt fått uppdraget att finna ”nycklarna till den fria viljan” Alltså att forska på hur man kan styra människors fria vilja på alla upptänkliga sätt. Det låter som en science fiction film men är sanning. Metoderna är ”dom spårlösa” dvs dom är så raffinerade att dom bryter ner människor fysiskt och psykiskt utan synbara bevis, att dessutom fota och filma övergreppen är ett resultat av psykologins forskningsresultat av förnedring genom objektivering som mycket effektivt nedbrytningsmedel. Bushs tortyragenda har också nått underhållningsbranschen (på samma sätt som all annan dold påverkan och marknadsföring) han nämner tex ”24” ”Fictionen härmar verkligheten som härmar fictionen” Hur kunde det vara möjligt i dagens förespeglade öppenhet?

Bush-administrationens jurister karvade ut det som möjliggjorde dessa förändringar inom juridiken (Upphävandet av Genèvekonventionen) och allmänhetens godkännande för terrorns återkomst. Guantanamo är ett amerikanskt fångläger på Kuba, Guantanamo bay. Det är placerat utanför USA.s gränser vilket möjliggör ytterligare åsidosättande av landets lagar. Basen hyrs av Kuba, vilket är en förbryllande faktor.

Vilka sitter där då? USA har utvecklat ett sadistiskt angiverisystem som bygger på den gamla hederliga splittra/härska metoden, inga bevis krävs, bara det är en person från ett land som man vill skymfa. Personerna som anger kan ha dolda skäl, som tex skulder till den angivna, eller bara det faktum att man tjänar 5000 $.

Det är mycket oetiska egenskaper som odlas i det rädda USA.s spår. Siffror:

8% misstänks vara associerade  med Alkaida

5% har tillfångatagits av militär

95% av prisjägare

1 (en) person har tillfångatagits i fält, han var 15 år gammal, Omar Khadr.

Den yngsta var 13 år gammal.

Den populära skrämselbilden av terroristen med den tickande bomben har inget med verklighetens inhåvade fångar att göra.

Gardell talar om ett ”mönster” när 1. En ny form av styre etableras, exempelvis 3.e riket, romarriket, proletariatets diktatur och 1100-talets enväldiga monarkier. Dessa stater kräver terror och förtryck samt rättigheter utöver folkrätten att utöva makt (man påstår sig vara på dom ”godas sida” fastän att det ”gör ont” i inledningsskedet)

2. Vilka brott ställs i undantag när det gäller folkrätten? – Majestätsbrott och uppror mot härskarklassen och deras tolkning av lagen.

3. I mönstret beskrivs förbrytaren då i generella typologier, mörkhyade, sinnesslöa, utbölingar, häxor, icke-arier, vagabonder, tattare eller bara dom med ”dåligt rykte” kategorin heter ”mala fama” Gardell föreslår att en del av svaret till tortyrens ständiga återkomst ligger i detta medeltida begrepp, som innebär att en viss folkgrupp omgärdas av ryktesspridning och fördomar. Genom att straffa dem och visa upp straffet görs de ännu mer till skändliga o-människor. Idag är det muslimerna som bär på "mala fama" i vår kultur. Men, som han påpekar, "mala fama" tenderar att sprida sig.

Vilka tillhör då dess upprorsmakare? Dissidenter och fackföreningar finns inte kvar längre…Eller? Den gamla fackföreningsrörelsen har gjorts tandlös men finns naturligtvis kvar hos den allt ökade mängds människor som ställs utanför.  Är det dom som fått terroriststämpeln?

Det är helt ok att arbeta inom humana projekt så länge man samlar in till nödlidande och är hjälparbetare, men om man vill gå ett steg längre och vill ändra på systemet då kan man hamna i Guantanamo som misstänkt terrorist.

Man skiljer på ”rättsbevarande våld” som USA hävdar, och ”rättsetablerande våld” som Gardell menar är USA.s dolda agenda, genom att så många nya lagar etablerats, tom retroaktiva lagar som tex vår utlämning av somalierna.

USA som världshärskare.

Den amerikanska "Artikel 98" tillåter USA rättigheten att avgöra en amerikansk medborgares överlämnande till annat lands rättsväsende och dom. Alltså något som inte binder USA till den internationella brottsmålsdomstolen. Detta har ett 100-tal länder skrivit under, däribland Sverige. De som inte skrivit under har hamnat i delo med USA (såklart!)



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ingela Brusberg - 18 november 2008 09:14

De pace Fidei Platsen är rådslag mellan Gud i himmelen, ängeln Gabriel och tillkallade representanter för varje nation, erfarna och visa. Uppgiften är att diskutera fram den bästa religionen som kan åstadkomma evig fred. Orsaken till mötet är en spl...

Av Ingela Brusberg - 15 november 2008 11:26

                                  Mission och dialog: Missio betyder sändning att; frambära ett glädjebudskap till de fattiga, förkunna befrielse för de fångna och syn för de blinda, att ge förtryckta frihet (Luk 4:18) Missio dei; att vara ett teck...

Av Ingela Brusberg - 8 november 2008 17:15

 En sammanfattning av Helene Egnells artikel 080824   Hon vill diskutera Svenska kyrkans identitet som folkkyrka i dagens mångreligiösa samhälle, och om man kan spåra någon strategi eller mönster med anledning av svenska kyrkans missionsuppdrag, dvs....

Av Ingela Brusberg - 8 november 2008 12:09

Skall man undvika politik i religionssammanhang? Är religionen orsak till dom flesta konflikterna? Detta är en förödande missuppfattning och kampanj ibland många andra som bara vill demonisera och rikta sökarljuset från de egentliga orsakssammanhang...

Presentation

Omröstning

Är du positiv till en mångreligiös byggnad
 Ja
 Nej
 Vet ej
 Nej det kan leda till fler konflikter?
 Nej, vi har tillräckligt många kyrkor och tempel innan
 Ja, men inte i närheten av bostadsbebyggelser
 Ja, förutsatt att fundamentalister utesluts
 Ja, om man samtidigt arrangerar kulturella aktiviteter

Fråga mig

8 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2008
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards